Mesto upravuje podmienky prevádzkovania letných terás

21.04.2011 Prešov

Prešov 21. apríla (TASR) – Zastrešené sezónne terasy na sedenie postavené na pódiách, ktoré v predchádzajúcich rokoch počas letnej sezóny stáli v centre mesta Prešov, už budú minulosťou. Mesto zmenilo podmienky na prevádzkovanie letných terás.
Zásadnou zmenou je, že letné sedenie bude môcť byť realizované bez celoplošného zastrešenia, ktoré si vyžadovalo aj osadzovanie nosných konštrukcií. Toto opatrenie by malo v prvom rade zlepšiť celkový architektonický vzhľad pešej zóny.
Dočasné zastrešené stavby pokryté reklamami v priestore Hlavnej ulice podľa slov primátora Pavla Hagyariho pôsobili neproporčne a neesteticky. Navyše bránili výhľadu na umelecké artefakty umiestnené v parku a rovnako znemožňovali výhľad na historické budovy v centre.
\"Bolo to nehygienické, neestetické, porušovalo to zákon o pamiatkovej starostlivosti, zákon o reklame a je to v rozpore so svetovým trendom. Nikde na svete takéto terasy v centrách miest neexistujú,\" uvádza primátor. Toho, že by zmena podmienok sezónneho letného sedenia odradila podnikateľov od jeho prevádzkovania, sa neobáva.
Primátor konštatoval, že tieto sezónne stavby, ktoré boli v podstate novými reštauráciami, nepatria do mestskej pamiatkovej zóny. Uvedomuje si všetky výhody občerstvenia v rámci letného sedenia, ale to sa dá podľa neho zabezpečiť aj inou, prijateľnejšou formou. Preto pravidlá na prevádzku mesto upravilo.
\"Stoly a stoličky budú položené na dlažbe, v prípade, že tá dlažba je spádovitá, tak je možné malé pódium alebo nejaké plató a povolené budú aj slnečníky tak, ako je to vo svete bežné,\" vysvetlil Hagyari. Niektorí podnikatelia však ako protiargument uvádzajú, že takéto sedenie nebude stabilné a v prípade zlého počasia v podstate nevyužívané.
\"Keď bolo zlé a chladné počasie, aj predošlé terasy boli prázdne. Prevádzkovateľ musí letné sedenie zabezpečiť na požadovanej úrovni. Vedia to inde vo svete, neviem, prečo by to tak nemohlo byť aj u nás,\" tvrdí Hagyari. Dodal, že na takúto úpravu upozorňoval už približne dva roky a Prešov je posledným krajským mestom, ktoré zmenilo podmienky.
Hovorkyňa mesta Veronika Gazdová informovala, že do 21. apríla radnica evidovala 24 žiadostí na zriadenie letného sezónneho sedenia. Tie sú väčšinou v prevádzke až od mája, preto sa dá očakávať pribúdanie žiadostí. V tomto prípade musí prevádzkovateľ za záber metra štvorcového na Hlavnej ulici zaplatiť denne 33 centov a mimo centra 19 centov.
 

Vyberte región